Laagdrempelige leefstijl interventie en ontmoetingsplek aanbieden, waarbij de zorgverlener ingezet wordt als motivator om deel te nemen.

In de wijk Oog in Al zetten de zorgverleners van het gezondheidscentrum zich in om wijkbewoners een laagdrempelige manier van bewegen aan te bieden. Iedere eerste woensdag van de maand verzamelt een flink aantal mensen zich bij de oude Cereolfabriek om vervolgens met een huisarts en bijvoorbeeld een diëtist een wandeling te maken door de wijk, een SamenLoop. ‘Practice what you preach’ is de gedachte achter dit initiatief. We hebben het zo vaak in onze spreekkamers over het belang van meer bewegen, maar sommige mensen vinden het lastig of te duur om naar een sportclub te gaan. Dit is een mooie manier om mensen die wel willen bewegen, maar niet goed weten hoe of waar ze moeten beginnen, bij elkaar te brengen. We hopen dat mensen anderen leren kennen tijdens het wandelen en vervolgens samen vaker afspreken om te gaan bewegen.

Om het onderlinge contact te bevorderen zijn er zogenaamde contactkaartjes gemaakt waarmee mensen tijdens de wandeling hun gegevens kunnen uitwisselen. Ook willen we een facebookpagina opzetten waar mensen elkaar kunnen vinden en oproepen voor meer beweegactiviteiten. Hierop kun je dan ook terugvinden welke zorgverleners er mee zullen lopen. Ook zijn er organisaties zoals het buurtteam West en Harten voor Sport, die soms meedoen en staan we altijd open voor meer samenwerkingspartners.

Tot nu toe lopen telkens zo’n 40 wijkbewoners mee. Er zijn 2 wandelgroepen, 1 van een half uur en 1 van 3 kwartier.

De SamenLoop wordt gewaardeerd door patiënten getuige deze schriftelijke reactie:

“Neem je een loopje met mij” leuk initiatief! 2 weken later nogmaals geweest met 3 onbekende vrouwen met ieder een eigen verhaal. Gezellig en veel te weten gekomen over de wijk.”

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Bericht


Gezond Oog in Al