SLAAP is een programma dat wordt ontwikkeld door zorgverleners in Utrecht Stad en dat beoogt de zorg voor slaapproblematiek te verbeteren.

Vanuit een initiele behoefte om het gebruik van benzodiazepines terug te dringen, kwamen we uiteindelijk op uit dat we bij de kern moeten beginnen, namelijk in de spreekkamers waar deze medicatie voorgeschreven wordt. Vanwege een gebrek aan alternatieven schrijft de huisarts nu vaak medicatie voor, terwijl ze kortdurend werken en bovendien verslavend kunnen zijn. Met cognitieve gedragstherapie is er in veel gevallen daadwerkelijk verbetering nodig, zonder medicatie.

Daarnaast komen er veel mensen in de tweede lijn terecht met slaapproblematiek die veelal prima in de eerste lijn behandeld kan worden, maar het ontbreekt aan diagnostische tools.
Doel is om diagnostische tools over te hevelen vanuit tweede naar de eerste lijn, zodat er bij de huisarts al een betere indicatie kan worden gegeven van de problematiek en de benodigde behandeling.

Uiteindelijk willen we:

  • Een gestroomlijnd aanbod van cognitieve gedragstherapie aanbieden aan alle patiënten stadsbreed, waar binnen 3 weken een mogelijkheid is om aan te sluiten. Deze gedragstherapie is gebaseerd op Slapen doe je zo van het Trimbos instituut. Zij leiden POH’s op om de cursus te kunnen geven.
  • Richtlijnen aanpassen bij het voorschrijven van benzodiazepines.
  • Meer e-health toepassingen kunnen benutten, zodat de zelfzorg toeneemt.
  • Minder kosten

De organisatie bestaat momenteel uit een 6-koppige stuurgroep, 1 projectleider en 3 werkgroepen.
Op dit moment is GEZ Oog in Al projecteigenaar.

Een website is in ontwikkeling: slaapstraat.nl

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Bericht


Gezond Oog in Al